İnkontinans ; halk arasında idrar kaçırma, toplumun büyük çoğunluğunu etkileyen ve sosyal hayattan hayattan uzaklaşmaya sebep olan bir hastalıktır.
Her iki cinste de olmasına karşılık ,idrar kaçırma kadınlarda erkeklere oran ile çok daha fazladır. Konuşulmasından çekinildiği için de doktora başvuru çok az olmaktadır. Kişi kendi kendine, hastalığın kaynağına inmek yerine günlük çözümler ile tek başına bununla savaşır.
Hastalık yokmuş gibi davranılarak, günlük çözümler ile problem içinden çıkılmaz hal alabilirken, sağlık kuruluşuna başvurulduğunda, gelişen tıp aracılığı ile çok kısa sürede tamamen ortadan kaldırılabilir.
İnkontinans ( İdrar Kaçırma ) Neden Olur
İdrar kaçırmanın nedenlerine baktığımızda , karşımıza çeşitli idrar kaçırma çeşitleri çıkmaktadır. İstemsiz idrar kaçırmanın çeşitlerine göre sebep ve tedavi şekli de değişmektedir.
İdrar kaçırma sebepleri fizyolojik ve altta yatan bir başka hastalık sonucu ortaya çıkışına göre 2 ye ayrılmaktadır.
Fizyolojik nedenle istemsiz idrar kaçırma ‘’ Stres İnkontinans ‘’ ( Strese bağlı idrar kaçırma) olarak adlandırılırken altta yatan başka bir hastalık nedeniyle ortaya çıkan istemsiz idrar kaçırma ise ; ‘’ Urge İnkontinans ‘’ olarak adlandırılır
Stres Bağlı İnkontinans ( Stres İnkontinans) ; Karın içi basıncı arttıran, ani hareket, hapşırma, öksürme, gülme ve ağır kaldırma gibi günlük hareketler ile damla damla sızıntı şekilde idrar kaçırma olarak görülür. Strese bağlı inkontians da mesane ve veya üretra zayıf kapakçık problemi görülmektedir. Bunun ise en önemli nedeni menopoz, doğum ve gebeliktir.
Urge İnkontinans ise; bir anda idrara sıkışma meydana gelir ve tuvalete yetişilemeyip inkontinans meydana gelir. Bu sırada mesanede istemsiz kasılmalar oluşmuştur.
Bunun en önemli başlıca sebepleri ise;
- Bağırsak problemleri
- İdrar yolu enfeksiyonları
- İdrar yollarında kum taş gibi yabancı maddeler
- Parkinson
- Alzheimer
- İnme ve Mulipl skleroz
Olarak sıralayabiliriz. Bu nedenlerden biri yoksa da hiperaktif mesae sendromu tanısı konulur.
Tanı konulma aşamasında;
- İdrar laboratuvar analizleri ( taş, kan, idrarda enfeksiyon gibi durumların tespiti)
- Kan tetkikleri ( sistematik hastalıkların olup olmadığının belirlenmesi)
- Mesanede, böbreklerde ve idrar yollarında taş, kum, tümör gibi anomali olup olmadığını belirlemek için ultrasonografi aracılığıyla mesane kapasitesine bakılması
- Stres test ile karın içi basıncı arttırılıp idrar kaçırma olup olmadığı gözlemlenir.
- Ürodinamik test aracılığı ile de mesanenin boşken ve inkontinans sırasında ki basınç ölçümü yapılarak çok değerli bilgiler elde edilir.
İnkontinans (İdrar Kaçırma) Tedavisi
Tedavi öncesinde yapılan tetkikler , tedavinin yönünü belirler. Bu doğrultuda doktorunuz cerrahi yada medikal tedavi yöntemlerinden hangisinin sizin için en doğru yöntem olduğunu bildirecektir.
Eğer hastalık başlangıç aşamasında ise sadece davranışsal yada fiziksel tedaviler tamamen ortadan kaldırabilirken. İlerlemiş durumlarda cerrahi ve tamamlayıcı tedaviler eş zamanlı uygulanır.
05.06.2023